Siirry sisältöön

Kokemusten puu kertoo tositarinoita rahapeliongelmista

31.05.2022 klo 11:43 - Kirjoittanut Jenni Kämppi , Koordinaattori , Sininauhaliitto
Kokemusten puu kertoo peliongelmien syistä, seurauksista ja ratkaisuista pelaajien omalla äänellä. Sininauhaliiton tieto- ja tukipiste Tiltti on koonnut rahapeliongelmansa selvittäneiden kokemuksia nettisivustolle.

”Ei ole tylsyyttä, kun voi avata koneen ja astua pelimaahan. Siellä on kaikki: jännitys, raha, onnistuminen.”

Tietoa pelaajalle, läheiselle ja ammattilaiselle

Pelaajalle Kokemusten puu antaa mahdollisuuden peilata omia kokemuksia muiden kokemuksiin. Tarinoita lukemalla ymmärtää, ettei ole ongelmansa kanssa yksin.

– Kokemusten puusta löytää takuulla itseensä sopivia tunteita ja tiloja. Joidenkin pelaajien on vaikea ymmärtää syitä, jotka ovat johtaneet pelaamiseen. Puu avaa hyvin niitä. Jos syyn onnistuu löytämään, on pelaamista vastaan helpompi taistella. Ratkaisuista puolestaan pelaaja voi löytää uusia tapoja toimia, puun tekemiseen osallistunut, Tiltin asiakastyöntekijänä toimiva Hanna sanoo.

”Kaikki haaveet kiteytyi siihen, että huomenna kaikki muuttuu! Koko haavemaailma perustui epämääräiseen könttiin rahaa, jonka voitan huomenna. Ikään kuin raha olisi ratkaissut sen, mitä olin itsestäni pelaamalla tuhonnut!”

Nettisivusto tarjoaa uutta ajattelemisen aihetta myös ammattilaisille ja läheisille. Ongelmapelaajan käytös usein muuttuu pelaamisen myötä, mikä tuottaa ongelmia läheissuhteissa. Peliongelmaan kytkeytyy usein myös muita ongelmia: velkaantumista, valehtelua, häpeää, salailua.

–  Läheinen voi puun kertomuksia lukemalla tajuta, ettei pelaajan loukkaava toiminta ole tahallista tai kontrolloitua. Ammattilaiselle sivusto avaa hyvin sitä, että tarvitaan muutakin, kuin pelaamisen lopettaminen, jotta ongelmat ratkeavat, Hanna toteaa.

Ei asiantuntijakieltä, vaan kokemustietoa

Puu kertoo peliongelmista pelaajien omalla äänellä. Tarinat on kerätty peliongelmansa ratkaisseilta ihmisiltä tieto- ja tukipiste Tiltissä neljän vuoden aikana. Asiantuntijatekstistä pelaajan saattaa olla hankalaa tunnistaa itseään. Kokemustieto kouraisee aivan eri tavalla vatsasta, koska se välittää myös tunteita.

Kokemusten puu on syntynyt alun perin tukihenkilöiden koulutuksissa. Siitä on muovautunut työväline Tiltin työntekijöille ja kävijöille.

Puuta on helppo käyttää keskustelun herättäjänä, kun porukkaan tulee ensikertalainen. Moni Tiltissä vieraillut ammattilainen halusi puusta valokuvan käyttääkseen sitä työssään. Päätimme jakaa hyväksi koetun työvälineemme muidenkin käyttöön.

”Elämä on arvokas, halusin elää sitä omaan toimintaani tyytyväisenä. Olen nyt antanut itselleni anteeksi menneet. Pyrin elämään siten, että olen itse tyytyväinen valintoihini. En enää mittaa arvoani sillä miten muut minut näkevät.”

Sitaatit ovat otteita Kokemusten puusta.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Sinulle nuori, jonka vanhempi on sairastunut syöpään

Vanhemman sairastuminen syöpään voi olla rankka asia kohdata. Se herättää meissä monia kysymyksiä ja tunteita. Tälle sivustolle on kerätty...

Maksutonta neuvontaa kahden kulttuurin pareille ja perheille

Familian pari- ja perheneuvonta on kahden kulttuurin pareille ja perheille tarkoitettua lyhytkestoista keskusteluapua ja vertaistukea huolta...

Kun kumppani sairastaa

Tämä verkkokurssi on suunnattu suhteessa oleville, kun kumppani sairastaa. Kurssi on toteutettu yhteistyössä Parisuhdekeskus Katajan, Äidit irti...