
Kärvistely ei kuulu imetykseen
Kun vauvan imuote on tarpeeksi syvä ja laaja, nänni venyy vauvan pehmeän kitalakeen saakka. Siellä se on turvassa eikä imetys satu. Kipu syntyy, kun nänni litistyy vauvan kielen ja kovan kitalaen väliin. Huulipuikkotesti kertoo, mitä suussa tapahtuu: riko vauvan muodostama alipaine ujuttamalla sormi suupielestä. Jos kesken aktiivisen imetyksen nännin pää on uuden huulipunan muotoinen, se ei ole venynyt riittävän kauas kitalakeen.
Imuotteen paras opas on vauva itse. Kun hän on tukevasti sylissä nenä nännin kohdalla, on aika antaa hänen hamuilla. Vauva saattaa löytää hyvän otteen, kun hän saa häiritsemättä harjoitella. Hän saattaa päästää irti monen monta kertaa ja vähän purkaa sydäntäänkin rinnalle, sillä kaikki vauvat eivät nappaa saman tien kiinni. Monenlainen häslinki rinnalla on aivan tavallista.
Jos kotiharjoittelu tuntuu hankalalta, neuvolasta tai imetystukiryhmästä saattaa löytyä apua. Kun joku katsoo kaikessa rauhassa imetyskerran alusta loppuun asti, on aikaa jutella ja havainnoida, mitä konstia voisi olla paras kokeilla seuraavaksi. Toiset silmät auttavat imetysasennon hahmottamisessa.
Lähde: Pullonpyörittäjien opas, Väestöliitto
Julkaistu 17.9.2018
Päivitetty 22.7.2022