Siirry sisältöön

Kannattaako tunnustaa jos pettää?

01.02.2019 klo 11:33 - Tuottanut Väestöliitto
Samuli Putro runoili tunnetussa Zen Cafen kappaleessa: ”Kannattaako tunnustaa jos pettää.” Harmillista aiheessa on se, että yksinkertaista vastausta ei liene olemassa, eikä Putrokaan sitä tiedonhaluiselle musiikinystävälle tarjoa. ”Tulisiko olla, että anna mulle anteeksi”… ”Vai olisiko viisaampaa et tapahtuman salaisi//ei puhuis siitä mitään//siis ei hetkiin niihin palaisi”

Vaikka kappaleen sanojen ilmisisältö ”viikon kestäis morkkis” tai ”vuoden päästä tuntuis ettei mitään tapahtunut//eikä juuri mikään muuttunut//ois helppo katsoo silmiin//helppo käydä saman patjan päälle//helppo nousta aamuisin” viittaa siihen, että kappaleen kertoja pystyisi piilottamaan kumppaninsa pettämiseen liittyvät raastavat tunteet, antavat muutamat sanalliset vinkit ja kappaleen tunnelma kuuntelijalle vinkin siitä, että näin helppoa se ei kertojalle oikeasti ole.

Ihmiset ovat monesti kiinnostuneita siitä, kuinka yleistä pettäminen on. Elämänvaiheessa, jossa etsitään kumppania, saattaa hyvin usein esiintyä suhteiden päällekkäisyyksiä, jotka voidaan tietenkin lukea pettämiseksi jotain suhdesopan osapuolta kohtaan. Vakiintuneimmissa parisuhteissa, sekä Suomessa että Yhdysvalloissa, nykyistä kumppaniaan pettäneiden määrä vaihtelee 20-40 prosentin välillä tutkimuksesta ja tutkimusasetelmasta riippuen.

Yksi vastaus otsikon kysymykseen saadaan yhdysvaltalaisesta seurantatutkimuksesta. Sen mukaan tunnustaminen kannattaa, mutta toisaalta ei kannata myöskään pettää.

Pariterapiaan hakeutuneiden parien parisuhteita seurattiin kuuden kuukauden välein viiden vuoden ajan. Pariskunnista, joista vähintään toinen osapuoli oli tunnustanut pettäneensä kumppaniaan, oli vielä viiden vuoden jälkeen yhdessä vielä 60 prosenttia. Pariskunnista, joista vähintään toinen oli tunnustanut pettämisensä vain rastittamalla kysymyslomakkeen, mutta ei kertonut kumppanilleen, oli viiden vuoden jälkeen yhdessä vain 20 prosenttia. Heistä, jotka eivät olleet pettäneet kumppaniaan, oli yhdessä seurannan päättyessä vielä 80 prosenttia.

Pettämisen tunnustaminen siis kannatti, vaikka moni tällaisista liitoista olikin päättynyt eroon. Mielenkiintoista oli myös se, että yhdessä pysyneiden ja pettämisen tunnustaneiden parien parisuhdetyytyväisyys kohosi lopulta samalle kuin niissä liitoissa, joissa pettämistä ei ollut koettu. Toisissa liitoissa pettäminen jättää niin syvän haavan, että se ei parane. Mikäli yhteinen tulevaisuus on pettämisestä huolimatta kuitenkin tavoitteena, on sen tavoitteen onnistuminen tämän yhdysvaltalaistutkimuksen perusteella todennäköisempää kuin epäonnistuminen.

Artikkeli julkaistu alunperin 2014 parisuhdetiimin sivuilla.

Kirjoittaja: Lassi Lainiala, perhetutkija, työskennellyt aiemmin Väestöliitossa

 

Lähteet:

Marín, R. A., Christensen, A., & Atkins, D. C. (2014). Infidelity and behavioral couple therapy: Relationship outcomes over 5 years following therapy. Couple and Family Psychology: Research and Practice, 3(1), 1.

Zen Cafe: Kannattaako tunnustaa jos pettää

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

RYHMÄCHAT: Mikä on oma vastuuni parisuhteen ristiriidoissa?

Mietityttääkö sinua parisuhteen ristiriitatilanteet? Joudutteko helposti samalle tutulle kehälle näissä tilanteissa? Mikä on oma vastuuni ja...

Ero -podcast

Nuorten aikuisten erot – mistä ne johtuvat, mitä tunteita ne aiheuttavat ja miten erosta pääsee yli? Väestöliiton psykoterapeutti Heli...

Rakentava vuorovaikutus - Hanna Savanna

Kipua sairastavalla ja läheisillä voi olla kokemuksia siitä, että heitä ei ymmärretä. Miten omista tunteistaan ja tarpeistaan voisi kertoa...