Siirry sisältöön

Kannattaako isän jäädä perhevapaalle?

08.02.2021 klo 14:25 - Kirjoittanut Mia Gustafsson , Mothers in Business MiB ry
”Turha odotella eläkeikää, että saa olla lasten kanssa. Silloin se paras aika on jo mennyt. Kun luetaan, mitä vanhukset ovat vastanneet, kun heiltä on kysytty, mitä he tekisivät toisin elämässä, useat vastaavat, että vähemmän töitä. Miksi en siis käyttäisi mahdollisuutta olla lasten kanssa kotona." - Kahden pienen tytön isä.

Suomessa ollaan vielä melko kaukana tasa-arvoisesta työn ja perhe-elämän yhteensovittamisesta, kun katsotaan esimerkiksi sitä, miten perhevapaat jakautuvat. Lähes aina äiti jää vanhempainvapaalle ja isä pitää keskimäärin kuusi viikkoa isyysvapaata, mikä selviää esimerkiksi Kelan vastikään julkaisemasta tilastosta.

– Perhevapaa syvensi suhdetta omaan tyttäreen ja tarjosi mahdollisuuden taukoon työelämästä ruuhkavuosien keskellä. Tasa-arvo lisääntyy, kun me isätkin olemme lasten kanssa kotona. Suosittelen sitä muillekin miehille. Tätä aikaa ei saa koskaan takaisin, kertoo Goforella ohjelmistosuunnittelijana työskentelevä Henri Ihalainen.

Perhevapaakokemuksistaan kertoo myös Walkilla kehityspäällikkönä työskentelevä Juho Hyytiäinen, joka on tämän syksyn ajan kotona nuoremman lapsensa kanssa. Esikoistaan Hyytiäinen hoiti kotona aikoinaan puolisen vuotta.

– Kotonaolo lasten kanssa on tarjonnut joukon unohtumattomia hetkiä, joista muuten olisi helposti jäänyt paitsi. Parasta ovat olleet kiireettömät aamut, kun olemme voineet touhuta yhdessä kaikkea kivaa ilman aikatauluja. Samalla se on opettanut sovittamaan paremmin perhe- ja työelämän yhteen. Suosittelen perhevapaita lämpimästi kaikille miehille.

Tutkimus: Vapaiden jakaminen kannattaa myös talouden näkökulmasta

Raha on usein keskeinen tekijä, kun vanhemmat pohtivat, kumpi on lapsen kanssa kotona ja kuinka pitkään.  Perheen taloudellisen toimeentulon kannalta usein paras vaihtoehto on vapaiden jakaminen äidin ja isän kesken, selviää Väestöliiton Oxford Researchilla teettämästä vertailusta. Tutkimuksessa tarkasteltiin sitä, miten perheen talouteen vaikuttaa, kun vanhemmat jakavat vanhempainvapaat keskenään.

– Vertailussa selvisi, että taloudellisesti kannattavin vaihtoehto on jakaa perhevapaat tasaisesti vanhempien välillä. Tämä johtuu siitä, että verotuksen progressio tasaa nettotuloja tehokkaasti, selvittää hankepäällikkö Lassi Köppä Väestöliiton Perheystävällisesti töissä -hankkeesta.

Vain silloin, kun vanhempien väliset tuloerot ovat hyvin suuret, suurituloisimman vanhemman ei ole taloudellisesti kannattavaa käyttää laajasti perhevapaita. Toisaalta suurituloisemman vanhemman kokonaan käyttämättä jättämät perhevapaat laskevat perheen nettotulotasoa kaikissa tuloluokissa. Perheen tulonmuodostukseen vaikuttaa tukien palkkatuloja kireämpi verotus sekä se, että tulojen kasvaessa vanhempainrahan suhde tuloihin pienenee.

– Tarvitaan positiivisia esimerkkejä ja malleja, jotka rohkaisevat työnantajien ja perheitä isien perhevapaiden pitoon. Asenteet ja vanhat toimintatavat istuvat tiukassa. Isän perhevapaalla olo opettaa koko perhettä ja tukee myös lapsen kehitystä, parisuhdetta ja vanhempien hyvinvointia. Hyvinvoiva isä on myös tyytyväisempi työntekijä, sanoo projektipäällikkö Jonna Lampinen Mothers in Business -järjestöstä.

Mothers in Business on järjestö äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. Meidän tavoitteena on tasa-arvo ja naisten työmarkkina-aseman parantaminen. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen. Liity jo tänään – rakkaudesta uraan ja perheeseen.

 

 

Aihealueet:  Arki , Vanhemmuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulma ajanvarauschat vanhemmille

Koetko haasteita parisuhteessa tai vanhemmuudessa? Älä jää yksin vaan tule keskustelemaan Väestöliiton asiantuntijan kanssa. Jos chat on jo...

Perhepulma ajanvarauschat vanhemmille

Koetko haasteita parisuhteessa tai vanhemmuudessa? Älä jää yksin vaan tule keskustelemaan Väestöliiton asiantuntijan kanssa. Jos chat on jo...

Perhepulma-chat pienten lasten vanhemmille

Tervetuloa keskustelemaan vanhemmuuteen tai parisuhteeseen liittyvistä teemoista Väestöliiton asiantuntijan kanssa!