BETA Siirry sisältöön

Imetyksen tehostaminen

Julkaistu 27.07.2018 - Tuottanut Väestöliitto
Usein imettävän äidin mieleen hiipii huoli, riittääkö oma maito vauvan tarpeisiin? Osaanko tulkita oikein vauvan käytöstä ja mistä tiedän paljonko maitoa rinnat tuottavat? Kuinka toimia kun vauva on levoton ja haluaa imeä rintaa tiheästi ja rinnat tuntuvat tyhjiltä?

Vauvan toimintaa rinnalla voi ymmärtää paremmin kun tietää, että imemällä rintaa vauva saa ja tilaa lisää maitoa itselleen.  Vauvantahtisesti eli aina kun pieni vauva haluaa rintaa imeä, häntä kannattaa imettää. Vauvan tiheä imeminen ja rinnalla asuminen eivät kerro varmasti maidon riittämättömyydestä vaan on luonnollista vastasyntyneen vauvan käytöstä. Rinnat eivät tunnusteluista tai ulkonäöstään huolimatta ole koskaan tyhjät, vaan tuottavat aktiivisesti maitoa koko ajan.

 

Mistä tietää saako vauva tarpeeksi maitoa?

 • Vauva virtsaa vähintään 5-7  vaippaa vuorokaudessa viikon ikäisestä eteenpäin.
 • Vauva ulostaa päivittäin ensimmäisen kuuden viikon ajan.
 • Vauvan paino nousee ja vauva saavuttaa syntymäpainonsa viimeistään kahden viikon ikään mennessä.
 • Vauva pääsee rinnalle aina halutessaan ja imeminen on tehokasta. Imetyskertoja ainakin 8 vuorokaudessa

Kuinka maidon määrää voi lisätä tai kuinka varmistaa että maitoa riittää ensimmäisten viikkojen jälkeenkin?

 • Imetykseen keskittyminen muutaman päivän ajan. Arjen kiireessä voi imetyskertoja helposti jäädä välistä tai ne voidaan korvata tutilla tai tuttipullolla.
 • Imetyskertoja tulisi olla vähintään 8-12 kertaa vuorokaudessa, osa imetyskerroista päivällä ja osa yöllä.
 • Paljon ihokontaktia vauvan ja äidin välille. Vauva vaippasillaan äidin paljaalla rintakehällä oleilemaan esimerkiksi sängyssä, sohvalla tai kantoliinassa.
 • Ihokontakti aktivoi vauvaa imemään, helpottaa äitiä huomaamaan vauvan nälkäviestejä ja helpottaa maidon herumista rinnoista.
 • Rintaa voi puristaa imetyksen aikana
 • Muista huomioida hyvä imetysasento ja imuote.
 • Imetyksen tehostaminen vaihtamalla vauvaa tiheästi rinnalta toiselle, kun vauva lopettaa aktiivisen imemisen ja nielemisen.
 • Jos vauva ei jaksa imeä tehokkaasti ja riittävän tiheästi, imetysten kestoa voi olla syytä rajoittaa esimerkiksi puoleen tuntiin ja äiti voi lypsää imetysten lisäksi. Hyvä aikaa lypsämiselle on noin puolituntia imetyksen jälkeen. Lypsämisellä pyritään tehostamaan rinnan tyhjentämistä, jotta se tuottaisi lisää maitoa. Lypsäen saatava maitomäärä ei ole tässä kohtaa ratkaisevaa.
 • Maitomäärä alkaa yleensä lisääntyä muutamassa päivässä imetyksen tehostamisen jälkeen.
 • Ota huolesi maidon riittävyydestä puheeksi neuvolassa ja hae tarvittaessa vertaistukea imetystukiryhmästä.

 

Kirjoittanut: Matleena Aitasalo, terveydenhoitaja, imetysohjaaja, työskennellyt aiemmin Väestöliitossa.

Lähde: THL Lastenneuvolakäsikirja, Meri Rova ja Katja Koskinen
Imetysohjaus, Katja Koskinen 2008.

 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Tykkäämistä ja pusuhippaa

Pienen lapsen seksuaalisuus on hämmentävän avointa ja uteliasta. Oma ja vähän toistenkin kehot kiinnostavat. Tykkäämisiäkin tulee ja pusuttelu...

Seksuaalisuuden portaat

Seksuaalisuuden portaat ovat malli, joka auttaa aikuisia ymmärtämään lasten ja nuorten tärkeitä kehitysvaiheita. Mallin avulla aikuiset voivat...

Leijonapartio – apua erityislapsiperheen arkeen

Kun arki erityislapsiperheessä on raskasta, Leijonapartio auttaa. Leijonapartio voi auttaa löytämään oikeat reitit palveluviidakossa....