Siirry sisältöön

Imetyksen lopettaminen - koska ja miten?

26.07.2022 klo 11:00 - Kirjoittanut Vanhemmuuden asiantuntija , Väestöliitto
Imetyksen päättyminen ja rinnasta vierottaminen ovat osa lapsen ja imettäjän välistä vuorovaikutusta ja muutos tähän suhteeseen.

Vierottamisessa sekä vierottumisessa on kyse myös luonnollisesta kehityksestä sekä arjen sujuvuudesta.  Näin päätös rinnasta vieroittamisesta ja imetyksen päättymisestä tulisi olla vanhemman ja lapsen. Imetykselle ei ole olemassa ehdotonta ylärajaa.

Vierottamisessa on hyvä edetä lapsentahtisesti, asteittain imetyskertoja vähentämällä ja korvaamalla. Näin vierottuminen rinnasta alkaa jo, kun vauva aloittaa kiinteiden ruokien maistelun. Joskus voi tulla eteen tilanne, että vierotus on tehtävä aikaisemmin kuin mitä äiti ja lapsi toivovat, ja vierottaminen tulee tehdä nopeasti. Nämä tilanteet ovat kuitenkin harvinaisia.

Seuraavassa on muutamia vinkkejä siihen kuinka rinnasta vierottamisessa voi edetä.

  • Kiinnitä huomiota siihen, milloin vauva yleensä syö rintaa ja jätä sitten yksi imetyskerta vuorokaudesta pois, ja korvaa se lapsen iästä riippuen joko kiinteällä aterialla ja ruokajuomalla tai äidinmaidonkorvikkeella.
  • Alle puolen vuoden ikäiselle tarjotaan imetysten sijaan äidinmaidonkorviketta tuttipullosta. Yli puolen vuoden ikäisen imetyskerran voi korvata kiinteällä aterialla ja ruokajuomalla esimerkiksi nokkamukista.
  • Useimmat säästävät viimeisiksi nukahtamishetkien rintamaitoateriat.
  • Jätä imetyskertoja pois rauhallisella tahdilla, jotta vauva ja rinnat tottuvat muutokseen.
  • Jos rinnat tuntuvat kivistäviltä, lypsä pahin pinkeys pois, mutta älä lypsä rintoja tyhjäksi. Näin maidon tuotanto alkaa tasoittumaan. Viileät kääreet tai kaalilehdet imetysten välillä voivat helpottaa oloa. Jos sinulla on ollut taipumusta rintatukoksiin, seuraa tarkasti mahdollisia tukoksen oireita imetyksiä vähentäessäsi.
  • Vierottamista voi myös tehdä niin, että päättää imettää vain päivisin tai öisin. Useimmat alle 6 kk ikäiset lapset syövät vielä öisin, joten tämä on hyvä huomioida vierottamista suunnitellessa.
  • Yli vuoden ikäisen lapsen vierottamisessa voi soveltaa älä tarjoa –älä kiellä-tekniikkaa eli rintaa ei tarjota lapselle rutiininomaisesti vaan jos lapsi pyytää rintaa. Näin usein päivän aktiviteetit, muu seura sekä yhdessä muiden aterioiden syöminen vähentävät imetyskertoja luontevasti.
  • Vältä imetyshetkiin liittyviä asioita kuten rintojen näyttämistä lapselle tai imetysasennossa ja – paikassa lapsen kanssa oleilua.
  • Imetysten kestoa voi myös säädellä yli vuoden ikäisen lapsen vieroituksessa. Ja lasta voi myös kehottaa odottamaan hetken ennen imetyksen aloittamista.
  • Jos mahdollista älä ajoita vierottamista rinnasta samaan aikaan suurten muutosten kuten esimerkiksi päivähoidon aloittamisen kanssa.
  • Vierottamisessa voi myös tulla takapakkia, jos lapsi sairastuu tai kehitysvaiheessa tapahtuu paljon muuta oppimista, jolloin lapsi tarvitsee enemmän tukea, lohdutusta ja läheisyyttä vanhemmiltaan.
  • Vierottamisen yhteydessä läheisyyttä ja huomiota on hyvä antaa lapselle paljon, näin imetyksen antaman läheisyys tulee myös korvattua.

Vierottamista voi tehdä monella tapaa; asteittain, osittain tai nopeasti tilanteen ja perheen tarpeiden mukaan. Vierottamisen syyt voivat myös vaihdella. Vierottamisesta kuten imetyksestä muutenkin on hyvä puhua neuvolassa ja mahdollisen kumppanin kanssa. Tukea sekä imetykseen että vierottamiseen voi hakea myös imetystukiryhmästä. Näin vierottamisen ajoitus ja erilaiset keinot vierottaa saavat vahvistusta.

Lähteet: Breastfeeding answers made simple Nancy Mohrbacher 2012.
Imetysohjaus Katja Koskinen 2008.

Julkaistu 16.9.2021

Päivitetty 26.7.2022

Aihealueet:  Arki , Vanhemmuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulma ajanvarauschat vanhemmille

Koetko haasteita parisuhteessa tai vanhemmuudessa? Älä jää yksin vaan tule keskustelemaan Väestöliiton asiantuntijan kanssa. Jos chat on jo...

Perhepulma ajanvarauschat vanhemmille

Koetko haasteita parisuhteessa tai vanhemmuudessa? Älä jää yksin vaan tule keskustelemaan Väestöliiton asiantuntijan kanssa. Jos chat on jo...

Vertaischat sateenkaarevien lasten ja nuorten vanhemmille 27.6.2023

Pohtiiko lapsesi sukupuoltaan tai seksuaalista suuntautumistaan? Tai kuuluuko hän sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön? Mitä tunteita ja...