Siirry sisältöön

Imetyksen etuja

22.07.2022 klo 12:00 - Kirjoittanut Vanhemmuuden asiantuntija , Väestöliitto
Imetys on luonnollinen tapa ruokkia vauvaa ja suurin osa odottajista onkin halukkaita ja motivoituneita imettämään vauvaansa. Täysimetystä suositellaan kuuden kuukauden ikään saakka, jonka jälkeen vauva tarvitsee rintamaidon lisäksi muutakin ruokaa.

Imetyksellä on paljon etuja sekä vauvan että synnyttäjän kannalta. Rintamaito on lapselle räätälöityä ravintoa, jonka sisältö vaihtelee yksilöllisesti. Rintamaito sisältää imeväisikäiselle sopivien ravintoaineiden lisäksi vasta-aineita, entsyymejä ja hormoneja, jotka vaikuttavat edullisesti vauvan kehitykseen ja auttavat mm. vauvan vastustuskyvyn kehittymisessä. Rintamaitoa saavan vauvan riski sairastua hengitystieinfektioihin, ripulitauteihin, atooppiseen ihottumaan ja korvatulehduksiin pienenee. Myös lapsen myöhempi riski sairastua diabetekseen tai saada ylipainoa pienenee.

Synnyttäjäkin hyötyy imetyksen terveysvaikutuksista. Palautuminen synnytyksestä nopeutuu ja mm. jälkivuodon määrä vähenee. Paino palautuu nopeammin entisiin lukemiin imetyksen ansiosta. Imetyksen aikana erittyvä oksitosiinihormoni auttaa rentoutumaan ja nukkumaan paremmin yösyöttöjen välillä. Pitkäaikaisia terveyshyötyjä imettämisestä ovat: rintasyövän, munasarjasyövän, aikuistyypin diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien riskin pieneneminen.

Imetys on muutakin kuin ravinnon tarjoamista lapselle. Imetys vahvistaa vanhemman ja lapsen välistä suhdetta, tarjoaa luontevasti vauvan tarvitsemaa turvaa ja läheisyyttä sekä edistää vuorovaikutusta. Onnistunut imetyskokemus voi myös kohottaa itsetuntoa.

Säästyy myös aikaa, vaivaa ja rahaa, kun ei tarvita pulloja ja niiden puhdistamista, korvikkeita ja niiden lämmittämistä tai jääkaappia säilyttämiseen. Retkieväitä ei vauvalle tarvitse pakata, vaan ruoka on sopivasti valmiina syötäväksi.  Myöskään pakkausmateriaalia tai muuta jätettä ei synny, eli imetys on myös hyvin luontoystävällinen tapa ruokkia vauvaa.

Lähteet: THL Lastenneuvolakäsikirja, Minni Niemelä: Imetysopas

Julkaistu 20.9.2021

Päivitetty 22.7.2022

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulma ajanvarauschat vanhemmille

Koetko haasteita parisuhteessa tai vanhemmuudessa? Älä jää yksin vaan tule keskustelemaan Väestöliiton asiantuntijan kanssa. Jos chat on jo...

Perhepulma ajanvarauschat vanhemmille

Koetko haasteita parisuhteessa tai vanhemmuudessa? Älä jää yksin vaan tule keskustelemaan Väestöliiton asiantuntijan kanssa. Jos chat on jo...

Perhepulma ajanvarauschat

Koetko haasteita vanhemmuudessa, parisuhteessa tai arjessa. Älä jää ajatustesi kanssa yksin. Tervetuloa juttelemaan luottamuksellisesti...