Siirry sisältöön

Iloa adoptiokentälle

12.03.2019 klo 14:04 - Kirjoittanut Pauliina Pulkkinen , Adoptioperheet ry:n puheenjohtaja , Adoptioperheet ry
Puhelinsoittoon tiivistyy monen adoptiovanhemman suuren onnen hetki. Kun tieto kauan kaivatusta lapsesta vihdoin tulee, ei mikään pidättele. Maailma pysähtyy, sisin hyrisee, onni kietoo kaapuunsa. Adoption iloa aidoimmillaan.

Adoptioperheet ry lanseerasi maaliskuussa 2017 #adoptionilo-kampanjan. Halusimme muistuttaa, että adoptiossa on kyse aina suuresta ilosta, vaikka pitkät odotusajat, raskaat alkuhetket ja vielä hankalammat teinivuodet valtaavat palstatilan mediassa ja välillä mielessäkin.

Kampanjaa on jatkettu. Oli sykähdyttävää huomata, kuinka moni lähti kampanjaan mukaan julkaisemalla sosiaalisessa mediassa kuvia omasta arjestaan, adoption ilosta. Myös yhteistyökumppanimme Pelastakaa Lapset, Interpedia ja Yhteiset Lapsemme osallistuivat kampanjaan. Kiitos heille siitä!

Adoption ilo on hieno kampanja, mutta se ei saa jäädä vain yhteen keväiseen viikkoon ja sosiaaliseen mediaan. Adoption ilon pitäisi olla koko adoptiokentän läpäisevä palveluasenne. Adoption ilon pitäisi kuulua lämpönä neuvontaa antavan sosiaalitekijän äänessä heti ensimmäisessä kohtaamisessa, sen pitäisi näkyä rohkaisevina sanoina palvelunantajien sähköpostivastauksissa, sen pitäisi tuntua kannustavana katseena jälkipalveluissa, helpottavana hymynä vertaistapahtumassa. Adoption ilon pitäisi olla kaikkien adoption kanssa työtä tekevien käytetyin työkalu.

Adoption ilon levittäminen koko adoptiokentän palveluasenteeksi tulee olemaan yksi Adoptioperheet ry:n seuraavan strategiakauden tavoitteista. Uskomme, että adoptiokenttä on tähän valmis: asiakkaan hyvinvoinnin tärkeyttä tuskin kukaan kieltää. Uskomme, että niin hakijat, perheet kuin adoptoidutkin voivat paremmin, kun heidät kohdataan oikealla asenteella.

Vielä puhelinsoitosta. Huhtikuisena aamupäivänä 2018 puhelimeni soi. Sydän hyppäsi, kun näin, että puhelu tulee ministeri Sanni Grahn-Laasoselta. Hänen äänensä oli täynnä iloa, kun hän kertoi kehysriihen päätöksistä: adoptiovanhempien perhevapaat  nostetaan samalle tasolle muiden perheiden kanssa, ja vastedes vanhempainvapaan saavat myös yli 7-vuotiaan lapsen adoptoivat.

Adoptioperheet ovat vihdoin samalla viivalla ns. normiperheiden kanssa.

Vuosien edunvalvontatyö huipentui viimeisen puolen vuoden tiukkaan puserrukseen, ja se tuotti tuloksen. Adoptioperheet ovat vihdoin samalla viivalla ns. normiperheiden kanssa. Ja mikä tärkeintä, adoptiolapset ovat vihdoin tasa-arvoisia muiden lasten kanssa. Tämä on adoption iloa!

 

Kirjoitus on julkaistu alkunperin Adoptioperheet ry:n blogissa 12.6.2018

Löydät lisää adoptioaiheisia ilonpilkahduksia sosiaalisen median kanavista tunnisteilla #adoptionilo, #adoptionsglädje ja #adoptionjoy.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulma - ajanvarauschat vanhemmille

Onko sinulla vanhemmuuteen, lasten kasvatukseen, ihmissuhteisiin tai seksuaalisuuteen liittyviä huolia, joista haluaisit jutella? Varaa aika...

Perhepulma ajanvarauschat

Onko sinulla vanhemmuuteen, lasten kasvatukseen, ihmissuhteisiin tai seksuaalisuuteen liittyviä huolia, joista haluaisit jutella? Älä jää yksin...

Perhepulma - ajanvarauschat vanhemmille

Onko sinulla vanhemmuuteen, lasten kasvatukseen, ihmissuhteisiin tai seksuaalisuuteen liittyviä huolia, joista haluaisit jutella? Varaa aika...