Siirry sisältöön

Huolehdi itsestäsi myös ruuhkaisina aikoina

16.09.2021 klo 11:29 - Kirjoittanut Jonna Lampinen , Mothers in Business MiB ry
Mikäli arjessasi on tapahtunut muutoksia, kuten uusi työ tai töihinpaluu pitkältä kesälomalta tai vaikkapa vanhempainvapaalta, anna itsellesi ja muutokselle aikaa. Myös lapsesi voi kokea muutoksia esimerkiksi aloittaessaan päivähoidossa, esikoulussa tai koulussa.

Positiivisetkin muutokset syövät energiaa. Anna aikaa uusien rutiinien hioutumiselle ja niihin tottumiselle. Voit karsia muutoksen jälkeisiltä viikoilta tai kuukausilta menoja ja tekemisiä, jotka eivät ole välttämättömiä. Uudenlainen arki voi tuntua rankalta niin vanhemmasta kuin lapsestakin. Ei ole myöskään harvinaista, että innostavan alun jälkeen esimerkiksi lapsen päivähoitoon jääminen voi olla itkuista. Samalla saatat kokea riittämättömyyden tunnetta ja koet olevasi jatkuvasti väärässä paikassa, niin töissä kuin kotona. Muista, että kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja ja kaikesta selviää. Panosta myös iloisiin yhdessäolon hetkiin ja muista palautumisen tärkeys niin lapsilla kuin aikuisilla. Kiinnitä huomiota onnistumisiin.

Uskalla tehdä omannäköisiä ratkaisuja

Jokaisen perheen tilanne yksilöllinen, joten ei ole olemassa yhtä mallia, johon arjen pitäisi sopia. Pohdi, millainen arki on juuri sinulle ja perheellesi hyvää. Voit miettiä vaikkapa koko perheen voimin, millaiset rutiinit ja ajankäyttöratkaisut tukevat teille hyvää arkea. Mikä on tärkeää ja mihin haluatte panostaa? Entä mikä on vähemmän merkityksellistä ja mistä olette valmiit tinkimään?

Huolehdi riittävästä palautumisesta

Työhönpaluun jälkeen voi tuntua, että aika on kortilla. Varmista silti, että sinulla on aikaa huolehtia itsestäsi ja hyvinvoinnistasi. Oma jaksamisesi on pohja, jonka päälle rakentuvat niin vanhemmuus kuin työtehokin. Huolehtimalla itsestäsi voit antaa parhaan itsestäsi myös muille. Yritä levätä riittävästi. Huomaa, että palautumista tarvitaan paitsi viikonloppuisin, myös arki-iltaisin ja työpäivän aikana.

Tauotuksen tärkeys

Mahduta työpäiviisi taukoja, joiden aikana irtaudut työstä. Pidä minitaukoja, joiden aikana teet muutaman rentouttavan ja palauttavan syvähengityksen. Mieti, millainen tekeminen arki-iltaisin auttaisi palautumaan. Se voi olla omaa aikaa tai mieluista perheen yhteistä tekemistä.

Vertaistuesta voimaa

Huomaa myös, ettet ole ainoa, jolle arki työhönpaluun jälkeen voi tuntua rankalta. Esimerkiksi MiB Vapaalla -keskusteluryhmässä [(20+) MiB vapaalla | Facebook] voit vaihtaa kokemuksia muiden samassa elämäntilanteessa olevien kanssa. On hyvin voimauttavaa kuulla muita ja ymmärtää, kuinka jokainen meistä painii lopulta hyvin samankaltaisten tunteiden kanssa

Ole armollinen itsellesi

Uudenlainen arki voi nostaa pintaan myös huolia, epävarmuutta tai pelkoja.

Miten jaksan? Miten lapsi pärjää? Mitä jos jotain sattuu? Huolet kuuluvat osittain asiaan, ja epämiellyttävätkin tunteet sallittuja ja ne ovat osa ihmisyyttä. On ok, että työhönpaluu jännittää. Kirjoittaminen tai keskustelu läheisten kanssa voi auttaa tunteiden ja ajatusten käsittelyssä. Jos huoliajatukset valtaavat mielen, juttele niistä neuvolassa, työterveydessä tai terveysasemalla.

Ole itsellesi myötätuntoinen ja varaa aikaa itsellesi. Huolehdi, että arkeen mahtuusinulle merkityksellistä ja mieluisaa tekemistä, kuten harrastuksia ja ystäviesi tapaamista. Tee arjestasi mahdollisimman miellyttävää, mielekästä ja antoisaa. Elämästä saa nauttia ja onnenhetkiin pysähtyä!

Mothers in Business on järjestö äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. Meidän tavoitteena on tasa-arvo ja naisten työmarkkina-aseman parantaminen. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen. Liity jo tänään – rakkaudesta uraan ja perheeseen.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Miten hakea lapselle vapaaehtoista mieskaveria?

Kasvatatko äitinä lastasi tai lapsiasi yksin? Jos lapsesi isä ei ole mukana perheenne arjessa, eikä perhepiirissä ole muitakaan miehiä, voisi...

Pärjätään töissä ryhmächatin vertaisohjaajakoulutus

Pärjätään töissä -ryhmächatin vertaisohjaajakoulutus on tarkoitettu Neuroliiton kohderyhmään kuuluville. Ohjaajakoulutuksen käyneillä on...

Toimintaa yhden vanhemman perheille

Pienperheyhdistys järjestää toimintaa perheille, joiden arkea on luotsaamassa yksi aikuinen. Mukaan voit tulla niin yksin- kuin yhteishuoltajana.