
Harjoitussupistukset
Toiset synnyttäjät eivät tunne ensimmäistäkään supistusta ennen synnytyksen käynnistymistä, kun taas toisilla näitä tuntemuksia on toistuvasti. Normaaliin raskauteen kuuluvia, harmittomia supistustuntemuksia kutsutaan Braxton Hicks -supistuksiksi. Tyypillisesti ne ovat kivuttomia, vatsaa kiristäviä, epäsäännöllisiä ja häviävät itsestään. Kohdun kovettumisia voi olla vaihtelevasti 0–20 kertaa päivässä. Mitään hoitoa näihin ei tarvita. Odottaja voi siis elää huoletta tavallista elämää, ei ole syytä rajoittaa esimerkiksi työntekoa, seksielämää tai liikkumista.
Jos supistustuntemuksia on ennen raskausviikkoa 37 paljonkin, ne ovat kivuliaita, voi olla vaikea erottaa, onko kysymyksessä uhkaava ennenaikainen synnytys vai normaaliin raskauteen kuuluvat supistustuntemukset. Tällöin on hyvä kääntyä neuvolan tai synnytyssairaalan puoleen. Lääkärintarkastuksessa voidaan sisätutkimuksella ja/tai ultraäänilaitteella tarkastaa, ettei kohdunsuulla ole tapahtunut kypsymistä liian varhain.
Jos ennen 37 raskausviikkoa supistustuntemuksiin liittyy kivun lisäksi limaista, veristä tai vetistä vuotoa emättimestä, tai lisääntyvää painontunnetta, on syytä hakeutua viipyilemättä synnytyssairaalaan tarkastettavaksi.
Loppuraskaudessa harjoitussupistusten tehtävänä on kypsyttää kohdun kaulakanavaa ja valmistella vauvaa lähenevää synnytystä varten. Ennakoivia supistuksia voi loppuraskaudessa esiintyä melko runsaastikin. Nämä supistukset eivät yleensä ole kivuliaita, tihene, lisäänny kävelemällä, pitene tai vahvistu ajan myötä, kuten synnytyssupistukset. Synnytyssupistukset erottaa siitä, että levosta huolimatta supistukset hiljalleen tihenevät ja muuttuvat kivuliaiksi.
Lähteet:
THL Meille tulee vauva – opas vauvan odotukseen ja hoitoon
HUS internetsivut Supistukset
Terveyskirjasto: Raskausajan tavallisia vaivoja – Terveyskirjasto
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri internetsivut Raskauden aikainen hoito.2012
Äitiysneuvolaopas.THL 2013.
Julkaistu: 30.10.2018
Päivitetty: 26.7.2022