Siirry sisältöön

”En nauti yksin olemisesta enää yhtään” – Millaista deittailu on pandemian aikana?

03.01.2022 klo 13:04 - Kirjoittanut Heli Vaaranen , Psykoterapeutti , Väestöliitto
Väestöliitto teki vuoden 2021 lopulla kyselyn deittailusta pandemian aikaan. Kysely selvitti koronan vaikutuksia nuorten ja nuorten aikuisten sosiaalisiin taitoihin, seksuaaliseen hyvinvointiin ja ihmissuhteiden solmimiseen epätavallisissa olosuhteissa. Vastauksia tuli 252. Vastaajista puolet oli alle 25-vuotiaita. Vastaajista 73% oli naisia, 21 % miehiä ja 6 % muunsukupuolisia. Vastauksista valtaosa tuli Uudeltamaalta, mutta myös Pirkanmaalta, Varsinais-Suomesta, Keski-Suomesta ja Pohjois-Pohjanmaalta saatiin merkittävästi vastauksia.

Deittailu polarisoitui pandemian aikana – osa jatkoi deittailua kuin ennenkin, samalla kun toiset eristäytyivät

Kyselyn tulokset olivat yllättäviä, sillä yli puolet vastaajista kuvasi, ettei pandemia ollut vaikuttanut deittailuun. Loput heistä olivat olleet tapaamatta uusia deittejä kasvokkain viikkojen, kuukausien tai vuoden – puolentoista ajan, ja jotkut koko pandemian ajan. Toiveiltaan vastaajat olivat perinteisiä, sillä yli puolet toivoi itselleen seurustelusuhdetta, sitoutumista ja/tai perheellistymistä. Muut suhdemuodot olivat toivelistan vähemmistössä: 3 % toivoi avointa suhdetta, 4% kaverisuhdetta, jossa on myös seksiä ja 7% toivoi löytävänsä toimivan tapailusuhteen.

Viimeisimmän deittinsä lähes puolet vastaajista oli tavannut Tinderissä.  15 % vastaajista oli tavannut viimeisimmän deittinsä kavereiden kautta, 10% opiskelun tai työn kautta ja 6% baarissa tai tanssimassa. Deitissä oli ollut kiinnostavinta 28 prosentille kohteliaisuus, huomioonottaminen ja mukava luonne.  Tapaamista 17 prosentin kohdalla siivitti se, että deitti kiinnostui kyselyyn vastanneesta henkilöstä. Ulkonäkö oli ratkaiseva 15 prosentille ja huumorista lumoutui 11%.

Virtuaalideitti ei korvannut aitoa kohtaamista ja kosketusta

Pandemian aikana monet deittiapplikaatiot kertoivat lisääntyneistä käyttäjämääristä. Vastoin oletuksia virtuaalinen deittailu ei ollut kovin suosittua, sillä vastaajat eivät olleet virtuaaliseen deittailuun kovin tyytyväisiä.  Tottumus kasvokkaisiin kohtaamisiin puuttui ja ajatuskin todellisista kohtaamisista jännitti vastaajia. Korona-aika teki vastaajista varmempia tekstaillessa, kuin jutellessa kasvokkain. Eristäytyminen sai sosiaaliset taidot taantumaan  (17%) eikä tapaaminen tuntunut luontevalta. Kolmannes aikoi jatkaa virtuaalisia deittejä myös pandemian jälkeen.

Kysyimme, miten vastaajat hoitivat seksuaalista hyvinvointiaan pandemian aikana. Kolmanneksella heistä oli tuttu seksikumppani. 24% hoiti seksuaalista hyvinvointiaan itsetyydytyksellä. 11% oli ollut ilman seksuaalisia kokemuksia koko pandemian ajan.

Toisin kuin odotimme, virtuaalinen seksi ei erityisemmin innostanut vastaajia.  16% lähetti ja vastaanotti kiihottavia viestejä ja 13 % seksuaalisia kuvia. Viestitellessä saattoi pelata seksuaalisia roolipelejä ja siirtyä harrastamaan puhelinseksiä.  Valtaosa ei halunnut harrastaa virtuaaliseksiä pandemian jälkeen. Seksuaalinen halu ylipäätään oli pysynyt samana tai voimistunut 60 prosentilla vastaajista pandemian aikana.

Pandemia-ajan haasteena  yksinäisyys ja psyykkisten ongelmien lisääntyminen

Sosiaalinen elämä oli ollut monilla nuorilla aikuisilla tauolla ja kaverisuhteiden hoitaminen vaikeaa. Vastaajista neljännes koki etääntyneensä kavereista, mutta 37 % oli tavannut kavereitaan ihan kuten ennenkin. Huolta on heistä, jotka olisivat tarvinneet uusia kavereita tai jotka eivät päässeet tapaamaan kavereitaan rajoitusten vuoksi.  Pandemian alettua viidennes vastaajista tunsi yksinäisyyttä tai yksinäisyyden pelkoa, 15 % koki ahdistusta ja 13 % masennusta. Merkityksettömyyden tunnetta, ulkopuolisuutta ja erakoitumista koki kutakin 7 % vastaajista.  Pieni osa ( 5%) koki sairastumisen pelkoa itsensä tai läheistensä kannalta.

Lähes viidennes vastaajista koki, että pandemian takia he menettivät mahdollisuuksia tavata uusia ihmisiä. Kumppanin etsiminen oli vaikeaa (13%) ja deittien tapaaminen tuntui riskinotolta (15%). Kuitenkin 36% koki, että suhtautumisessa deittailuun ei ollut tapahtunut erityisiä muutoksia.

Erityisesti yksinäisyyden tunne korostui avoimissa vastauksissa. Vastaajat olivat joko kyllästyneet yksin olemiseen tai sitten niin tottuneita siihen, että eristäytyminen alkoi huolestuttaa. ”En nauti yksin olemisesta enää yhtään” ja ”Ei jaksaisi olla pelkästään yksin, vaan haluaisin löytää jonkun”.  Toinen ääripää kirjoitti: ”En kaipaa muiden ihmisten seuraa senkään vertaa kuin ennen covidia” ja ”Olen oppinut olemaan yksin tylsistymättä. Toivon, että pandemia-ajan yksinolo ei ole muokannut minusta liian erakkoa.”

Nuorten aikuisten yksinäisyys ja yksilölliset ihmissuhdetoiveet on huomioitava palveluissa

Kysely tehtiin, jotta Väestöliiton nuorten aikuisten palveluja voitaisiin kohdentaa paremmin tarvitseville. Tulosten perusteella nuorten aikuisten yksinäisyyteen ja eristäytymiseen on kiinnitettävä enemmän huomiota. Kohtaamattomuus koskee yhä nuorempia ikäryhmiä. Parisuhdetoiveet olivat perinteisiä. Vaikka vastausten määrä (N=252) ei anna aihetta laajempaan yleistämiseen, on huomioitava, että intiimeissä ihmissuhteissa yhteiskunnan arvot muuttuvat hitaasti, mikä voidaan kokea kahlitsevana. Vaihtoehtoiset suhdetyypit ja muunsukupuolisuus tulee huomioida entistä vahvemmin ja tarjota palveluja laajalla valikoimalla.

Kiitämme Giganttia anteliaasta 500 euron lahjakortista, joka arvottiin osallistujien kesken. Onnea voittajalle!

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

POIKAST | Nuorisorikollisuus

Miltä nuorisorikollisuus näyttää? Pilaako rikoksen tekeminen lopun elämän? Mikä ajaa tekemään rikoksia? Poikastissa jutellaan nuorten...

POIKAST I Jäbät ja ulkonäköpaineet

Millaisia ulkonäköpaineita pojat ja nuoret miehet kokevat ja mistä ne kumpuavat? Poikastissa vieraina RESET-hankkeen rautaiset ammattilaiset...

Häirintä urheilussa -kurssi nuorille

Tämä kurssi tarjoaa tietoa seksuaalisuutta loukkaavan ja sukupuoleen perustuvan häirinnän eri muodoista nuorille urheilijoille ja...