Siirry sisältöön

Apuvälineitä ruokailuun

05.05.2020 klo 09:42 - Kirjoittanut Maija Soljanlahti , ravitsemusasiantuntija , Gerontologinen ravitsemus Gery ry
Syömisen tueksi on tarjolla monenlaisia apuvälineitä, ja kokeilemalla löytyvät omaa tai läheisen arkea helpottavat välineet. Sopivien aterimien ja astioiden käyttö helpottaa omatoimista syömistä.

Joskus tärinä ja vapina haittaavat syömistä, käden liikelaajuus tai niskan jäykkyys juomista. Puristusvoima heikkenee ja näköalue kapenee, toispuolistuu. Erilaiset sairaudet ja onnettomuudet voivat vaikeuttaa ruokailua.

Ruokapöydän apuvälineitä on monenlaisia. Heikoille käsille voi hankkia keveitä astioita, mutta vaikka kevyet astiat on helppo nostaa niin ne myös kaatuvat helposti. Jos käsissä on vapinaa, kannattaa kotiin valita painavia astioita. Tarjolla on mukiin sekä lautaseen sopivia kumisia vanteita, jotka estävät liukumista ja kaatumista. Myös lautasen tai lasin alle voi laittaa liukuesteenä toimivan tabletin. Painava posliinilautanen myös pitää ruuan pidempään lämpöisenä.

Yhdellä kädellä ruokailevalle esimerkiksi lautasen korkeampi reuna vähentää tarvetta veitsen käytölle ja helpottaa ruuan ottamista haarukkaan tai lusikkaan.

Paksu kahva aterimessa helpottaa aterimen käyttöä: sen löytymistä sekä kädessä pysymistä. Aterimen kääntyvä kahva auttaa jos käden liike on rajoittunut.

Juomista helpottaa kunnon kahva mukissa. Jos niska on jäykkä tai suun motoriikka on heikentynyt, kannattaa kokeilla nenä- tai hörppyytysmukia, jossa on lovi nenän puolella. Silloin juominen onnistuu, vaikkei päätä saisikaan kallistumaan tai nielemisen kanssa on vaikeuksia.

Kontrastit pöytäliinan ja lautasen välillä helpottavat hahmottamaan astioiden paikkaa jos näkö on heikentynyt. Myös lasin tai mukin sekä aterimien värityksellä on väliä. Kirkkaat, selkeät värit ja kunnon valaistus auttavat astioiden löytymistä. Kirkkaan valon tuoma varjo auttaa havaitsemaan astiat ja ruokailuvälineet.

Myös ruuan värillä on väliä. Värikäs ruoka erottuu vaalealta lautaselta. Keitetyt perunat, munakastike ja vaalea turskaleike kaipaavat väritystä, esimerkiksi punajuuresta, herneistä ja keitetyistä porkkanoista. Värit herättävät ruokahalua, jopa lautasen värillä on vaikutusta. Jos näkö on hyvin heikko, on tärkeää kertoa, mitä ruokalautasella on. Makunautinnot kuuluvat jokaisen päivään!

Syömistä helpottavia apuvälineitä. Syvempi lautanen, astioissa kontrastivärejä, aterimissa paksu ote.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Huolehdi itsestäsi myös ruuhkaisina aikoina

Mikäli arjessasi on tapahtunut muutoksia, kuten uusi työ tai töihinpaluu pitkältä kesälomalta tai vaikkapa vanhempainvapaalta, anna itsellesi ja...

Toimintaa yhden vanhemman perheille

Pienperheyhdistys järjestää toimintaa perheille, joiden arkea on luotsaamassa yksi aikuinen. Mukaan voit tulla niin yksin- kuin yhteishuoltajana.

Nyytin chat 16.12. klo 18-20: Miten menee loppuvuodesta 2021 - ihan oikeesti?

Vuosi 2021 on lopussa- toinen poikkeusvuosi. Miten voit vuoden jälkeen? Mitä 2021 toi elämääsi? Veikö se jotain elämästäsi? Muuttiko se sinun...