Siirry sisältöön

Apua, rintaraivarit

26.07.2022 klo 09:09 - Kirjoittanut Vanhemmuuden asiantuntija , Väestöliitto
Mitä tapahtuu, kun äkisti vauva alkaa huutamaan joka kerta kun äiti yrittää asettaa häntä tuttuun imetysasentoon? Vauva saattaa ottaa otteen rinnasta ja päästää irti, hän saattaa myös purra rintaa tai huitoa sitä pienillä nyrkeillä. Kyseessä on rintaraivari tai rintalakko. Erityisesti neljän - viiden kuukauden ikäiset sekä kahdeksan - yhdeksän kuukauden ikäiset vauvat tuntuvat olevan herkkiä rintaraivarointiin. Rinnasta kieltäytyminen voi tuntua äidistä todella pahalta. Miksi minä ja minun sylini eivät kelpaa vauvalle? Vauva ei kuitenkaan vastusta äitiä tai hänen läheisyyttään. Seuraavassa koottuna syitä raivareille ja kuinka niistä voi selvitä.

Mitä syitä rintaraivarin takana voi olla?

Vauva huomaa äidin muuttuneen tuoksun. Oletko ottanut käyttöön uuden saippuan tai deodorantin?
Joskus taas maidon outo maku esimerkiksi rintatulehduksen jälkeen ihmetyttää vauvaa.
Toisinaan lapsi on niin kiinnostunut ympäristöstään, ettei malta keskittyä imemiseen.
Syynä voi olla myös lapsen saamat runsaat lisäruoat tai tuttipullon käyttö, jolloin maitomäärä on vähentynyt ja heruminen hidastunut.
Myös hammas tai korvatulehdus voi aiheuttaa vauvalle kipua imiessä.
Flunssa ja nuha saattavat vaikeuttaa imemistä tukkoisen nenän vuoksi.
Liian hitaan herumisen lisäksi myös runsas heruminen ja maidon suihkuaminen saattaa aiheuttaa vauvalla imemislakkoa.
Joskus taustalla voi olla vauvan säikähtäminen rinnalla ollessa.
Toisinaan vauvan imemistahti on muuttunut, mutta äiti ei ole tätä huomannut ja tarjoaa rintaa vauvan mielestä väärään aikaan. Vauvan kasvaessa imetyshetket lyhentyvät ja niitä saattaa olla harvemmin.

Miten tilannetta voi purkaa?

Moni lakkoilevista vauvoista imee rintaa hyvin yöllä, mutta päivällä kieltäytyy imemisestä tai imee vain lyhyitä aikoja. Hyväksy uusi tahti ja tarjoa rintaa ja maitoa silloin kun se vauvalle kelpaa.
Koita imettää juuri heräilemässä olevaa lasta.
Myös hämärä ja rauhallinen ympäristö voi auttaa vauvaa keskittymään imemiseen.
Osa lapsista suostuu imemään rintaa pienessä liikkeessä.  Kokeile imettämistä kantoliinassa tai jumppapallon päällä hytkyttäen.
Tavallisesti sitkeys ja rauhallisuus palkitaan ja rintalakko menee pian ohi. Lapselle on hyvä tarjota paljon läheisyyttä lakkoilun aikana ja kantaa häntä vaikka kantoliinassa tai mahdollisuuksien mukaan pötkötellä rauhassa sohvalla tai sängyssä muuten vain.

Jos vauva ei suostu imemään rintaa lainkaan, kannattaa maito lypsää ja tarjota hänelle kupista tai lusikasta. Jos vauvaa ei saa näinkään syömään, tulee maitoa tarjota tuttipullosta. Seuraa vauvan virtsaamista imemislakon aikana, jotta tiedät, että hän saa riittävästi nestettä. Mikäli vauvan pissa on vaaleaa ja märkiä vaippoja tulee useita yhden vuorokauden aikana, ei lapsi ole kuiva. Jos tilanne huolestuttaa ota yhteys neuvolaan.

Lähde: Imetys yhteisen matkamme alku. Kätilöliitto.
Imetysohjaus, Katja Koskinen 2008.

Julkaistu 16.8.2018

Päivitetty 26.7.2022

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulma ajanvarauschat vanhemmille

Koetko haasteita parisuhteessa tai vanhemmuudessa? Älä jää yksin vaan tule keskustelemaan Väestöliiton asiantuntijan kanssa. Jos chat on jo...

Perhepulma - ajanvarauschat vanhemmille

Onko sinulla vanhemmuuteen, lasten kasvatukseen, ihmissuhteisiin tai seksuaalisuuteen liittyviä huolia, joista haluaisit jutella? Varaa aika...

Perhepulma - ajanvarauschat vanhemmille

Onko sinulla vanhemmuuteen, lasten kasvatukseen, ihmissuhteisiin tai seksuaalisuuteen liittyviä huolia, joista haluaisit jutella? Varaa aika...