
Äidinmaidon käsittely ja pakastaminen
Äidinmaito on “elävää” ravintoa, eli sen kanssa tulee noudattaa hyvää elintarvikehygieniaa. Oikein säilytettynä äidinmaidon ominaisuudet säilyvät mahdollisimman hyvin.
- Kiinnitä huolellisuutta hyvään käsihygieniaan maitoa käsitellessäsi.
- Maidon voi kerätä joko lypsämällä käsin, pumppaamalla rintapumpulla, alipainepumpulla tai ottamalla talteen maidonkerääjiin valunut maito. Pidä huolta välineistön puhtaudesta.
Huoneenlämmössä
- Huoneenlämmössä pumpattu maito säilyy 6h, kesähelteillä tai kuumassa asunnossa säilyvyys on lyhyempi.
- Huoneenlämmössä seissyttä maitoa ei tule pakastaa.
Jääkaapissa
- Jos maitoa ei ole tarkoitus antaa vauvalle heti, on hyvä laittaa maito mahdollisimman pian jääkaappiin jäähtymään.
- Jos maitoa ei halua pakastaa, säilyy se 0-4 C -asteisessa jääkaapissa 2-3 vuorokautta.
- Laita maito jääkaapin takaosaan suljettuun rasiaan tai pulloon. Jääkaapin ovessa maitoa ei kannata säilyttää lämpötilavaihteluiden vuoksi.
- Samana päivänä lypsettyjä maitoeriä voi yhdistää. Maidot tulee jäähdyttää jääkaapissa ennen maitojen yhdistämistä.
Pakastusastiat
- Pakasta maito pakastukseen tarkoitetuissa muovi -tai lasiastioissa.
- Pese pakastusastiat huolellisesti ja steriloi keittämällä. Kuivaa astiat hyvin.
- Maidon pakastamiseen on olemassa myös valmiiksi steriloituja pakastuspusseja.
- Pakastusastiaan tai pussiin kannattaa merkitä pakastuspäivämäärä.
Sulatettu maito
- Sulatettu maito säilyy jääkaapissa noin vuorokauden, jos jääkaapin lämpötila on alle +5 ºC.
- Käytä syöttökertaa varten lämmitetty maito tunnin kuluessa ja kaada ylijäänyt maito pois.
- Kerran lämmitettyä maitoa ei voi antaa enää myöhemmin.
- Hävikin välttämiseksi maito kannattaa lämmittää pieninä määrinä kerrallaan.
- Pakastettu äidinmaito on hyvä sulattaa hitaasti vesihauteessa. Sulatettu maito säilyy jääkaapissa yhden vuorokauden.
- Kerran sulatettua maitoa ei saa pakastaa uudelleen.
- Mikroaaltouunin käyttöä äidinmaidon lämmittämiseen ei ensisijaisesti suositella. Toisinaan hektisessä lapsiperhearjessa on kuitenkin hyvä muistaa, että myös mikrossa lämmitetty äidinmaito on erityisen hyvää ravintoa vauvalle. Äidinmaidossa on eläviä valkosoluja ja bakteereja. Vähäinen maidon käsittely auttaa näitä ainesosia säilymään paremmin.
Pakastuksen aiheuttamat muutokset
Pakastaminen muuttaa äidinmaidon makua ja ulkonäköä, mutta ravitsemuksellisesti siitä ei ole haittaa. Toiset vauvat saattavat reagoida vieraaseen makuun. Sulatettu äidinmaito on ravitsemuksellisesti rikkaampaa kuin äidinmaidonvastikkeet tai maitoseokset.
Soseet
Sulatettua äidinmaitoa voi lisätä vauvan ruokaan. Sitä voi käyttää soseiden notkistamiseen. Soseet voi vielä pakastaa, jos maito on sulatettu juuri ennen ruuanlaittoa, ruoka on kuumennettu kunnolla ja jäähdytetty nopeasti ennen pakastamista. Sulatettua äidinmaitoa sisältävä sose tulee käyttää pakkasesta viimeistään 3kk kuluttua. Maidon ollessa jo sulatettaessa säilytysaikansa päässä (6kk), pakastettu ruoka tulee käyttää mahdollisimman pian.
Julkaistu: 16.8.2018
Päivitetty: 26.7.2022