Siirry sisältöön

2.6 Yhdessä tekemisestä voimaa perheen arkeen

Julkaistu 31.01.2020 - Tuottanut Pelastakaa Lapset ry
Mitä netissä tehdään? Mitä eri asioita aikuiset ja lapset tekevät sosiaalisessa mediassa? Entä mitä samoja asioita?

Aikuisten on hyvä olla aktiivisesti lapsen saatavilla silloin, kun digilaitteita käytetään. Aktiivisuutta ja kiinnostuksen osoittamista on esimerkiksi se, että aikuinen kysyy säännöllisesti lapselta, haluaisiko lapsi aikuisesta digipeliseuraa tai voisiko aikuinen päästä mukaan katsomaan, mitä hassuja ohjelmia tai videoita lapsi netistä katsoo. Aikuisen läsnäolo tuo turvaa ja viestittää lapselle, että aikuinen on aidosti kiinnostunut lapsen mielenkiinnonkohteista. 

Usein lapset ovat myös halukkaita näyttämään mitä ovat tehneet nettiyhteisöissä ja sovellusten avulla. Tällöin on tärkeää, että aikuinen malttaa keskittyä heidän kertomaansa ja luo arkeen sellaisia tilanteita, jolloin lapsen on luontevaa jakaa digilaitteella tekemiään asioita tai löydöksiä aikuiselle. 

Voi myös olla, että lapsi kokee netissä kiusaamista, johon hän haluaisi aikuisen puuttuvan, mutta ei oikein osaa pyytää apua. Kiusaaminen on kipeä asia jostkoettu häpeä usein estää puhumasta. Kun lasta ja tämän digilaitteiden käyttöä kohtaan osoittaa lempeää kiinnostusta, voi lapsi rohkaistua esimerkiksi näyttämään aikuiselle saamiaan ikäviä viestejä.

TEHTÄVÄ

Tehtävä 16

 • Pyydä lasta näyttämään, mitä hän on tehnyt digilaitteellaan viimeksi esimerkiksi pelissä, netissä tai muualla somessa. Onko siellä jotain tiettyä, mitä hän haluaisi jakaa ja näyttää sinulle?

  Voit myös itse näyttää lapselle, mitä olet viimeksi tehnyt digilaitteellasi. Maksoitko laskuja? Luitko uutisia? Laitoitko WhatsAppissa viestiä? Teitkö töitä vai lisäsitkö kuvan omaan sosiaalisen median profiiliisi?

  Jutelkaa yhdessä siitä, millaisia asioita teette yleensä digilaitteella.

TEHTÄVÄ

Tehtävä 17

 • Keskustelkaa seuraavaksi siitä, mitä voisitte tehdä yhdessä digilaitteiden avulla.

  Mitä lapset haluaisivat tehdä puhelimellaan aikuisen kanssa? Mitä aikuiset toivoisivat oppivansa lapsilta liittyen nettiin ja sosiaaliseen mediaan? Voisitteko perustaa perheelle oman viestiryhmän, jonne kirjoitetaan kuulumisia ja kysellään päivän aikana tapahtuneita asioita?

  Tai miltä kuulostaa yhteinen kuvanmuokkaus-hetki, jolloin jokainen saa muokata sovelluksella omasta kuvastaan aivan erilaisen ja näyttää tuotoksen muille?

  Pohtikaa, mitä kaikkea voisittekaan vielä tehdä yhdessä digilaitteiden avulla ja sosiaalisessa mediassa!
Aihealueet:  Vanhemmuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

1. Digiaikuisena digiviidakossa

Tässä kokonaisuudessa ohjataan pohtimaan omaa digivanhemmuutta, annetaan vinkkejä digiarkeen ja lisätään tietoa lasten digitaalisista...

2.2 Liikaa digiä?

Oletko koskaan ollut huolissasi siitä, että teillä käytetään liikaa digilaitteita? Entä paljonko on liikaa?

2.1 Yhteinen tutkimusmatka digiin

Minkä ikäinen lapsi voi omistaa digilaitteen tai käyttää nettiä? Mitä varten digilaite oikeastaan hankitaan? Mitä kaikkea netin ja sosiaalisen...