
Välipalasta virtaa päivään
Syömällä säännöllisesti ja monipuolisesti saa sopivasti energiaa ja riittävästi ravintoaineita. Päivän aikana jaksaa paremmin, kun syö tasaisesti noin 3-5 tunnin välein. Jos syö vain yhden lämpimän aterian päivässä, on monipuolisten välipalojen syöminen erityisen tärkeää, jotta energiaa ja ravintoaineita saa riittävästi. Joskus myös pääaterioiden väli, eli aamupalan, lounaan ja päivällisen välit voivat venyä liian pitkäksi ja silloinkin voi olla tarpeen nauttia välipalaa.
Välipalojen tarpeen huomaa parhaiten omasta jaksamisesta. Tuntuuko olo energiseltä pitkin päivää? Kova nälkä iltaisin, jaksamaton olo tai jatkuva makeanhimo voivat kertoa liian pitkäksi venyneistä ateriaväleistä tai liian vähäisestä syömisestä. Pääaterioiden lisäksi voi nauttia 1-2 välipalaa tarpeen mukaan tai enemmänkin, jos pääaterioita jää välistä. Paljon liikkuvalle välipalat ovat tarpeellisia, mutta kaikki eivät niitä tarvitse. Jos lounas ja päivällinen ovat kevyitä, välipalaan kannattaa panostaa.
Kokoa välipala lautasmallin mukaan
Monipuoliseen välipalaan kannattaa sisällyttää kasviksia, eli vihanneksia, hedelmiä tai marjoja, runsaskuituisia viljatuotteita, kuten täysjyväleipää, puuroa, täysjyvämysliä tai leseitä sekä joku proteiininlähde, esimerkiksi rahkaa, maitoa, viiliä, leikkeleitä tai pähkinöitä. Myös ripaus hyvää rasvaa kuuluu välipalaan, kuten kasviöljyä, kasviöljypohjaista levitettä tai pähkinöitä. Pienempään ateriaväliin voi riittää kevyempi välipala kuten hedelmä ja pidempään ateriaväliin tai lämpimän aterian tilalle kannattaa nauttia tuhdimpi välipala. Hyvä muistisääntö välipalan koostamiseen on: kasvikset + vilja + proteiini + rasvat = hyvä välipala.
